Ziua Națională a României

NIcolae Șerban, candidat al USL Mehedinți la Senatul României pe Colegiul 1:

LA MULȚI ANI României, tuturor românilor și celor ce simt și gândesc românește!
De Ziua Națională a României doresc să transmit mehedințenilor cele mai sincere urări de bine, sănătate, prosperitate și succes!

3 Comments:

  1. Săptămâna trecută la Şcoala Gimnazială Viceamiral Ioan Murgescu din Valu lui Traian, s-au desfăşurat diferite activităţi dedicate Zilei Naţionale a României. Elevii ciclului primar, în cadrul activităţii „România, te iubim!”, au susţinut scurte momente artistice, au realizat colaje, desene şi postere, iar elevii mai mari au organizat concursuri cu tema „1 Decembrie, ziua tuturor românilor”. La Şcoala Gimnazială George Enescu din Năvodari Ziua Națională a României a fost marcată printr-un spectacol omagial care a avut loc pe 28 noiembrie, la Centrul Cultural Năvodari. Printre invitaţi s-au aflat şi ministrul Culturii, Puiu Hașotti, deputatul Gheorghe Dragomir, inspectorul Paula Iordan de la ISJ Constanţa, consilieri locali, reprezentanți ai unităților de învățământ năvodărene, dar și părinți, elevi, cadre didactice și preoți. Invitații participanți au susținut prin discursurile lor importanța evenimentului istoric sărbătorit și au prezentat în linii mari succesiunea faptelor de la 1 decembrie 1918. Programul artistic s-a derulat într-o atmosferă de sărbătoare, cuprinzând cântece populare, dansuri dobrogene, scenete pe teme istorice, dansuri sportive pregătite de către elevii școlii noastre care au reușit să încânte publicul prin prestația lor.

  2. Ziua națională a României a fost între 1866-1947 ziua de 10 mai, apoi, între 1948-1989 ziua de 23 august. Prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de președintele Ion Iliescu și publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, ziua de 1 decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România. Această prevedere a fost reluată de Constituția României din 1991, articolul 12, alineatul 2. Opoziția anticomunistă din România a pledat în 1990 pentru adoptarea zilei de 22 decembrie drept sărbătoare națională, fapt consemnat în stenogramele dezbaterilor parlamentare.

  3. Prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus în ziua de 10 mai 1866 jurământul în fața adunării reprezentative a Principatelor Române Unite . În amintirea acestui eveniment, la 10 mai 1877 , tot el a proclamat în fața parlamentului independența de stat a României. În data de 14 martie / 26 martie 1881 camerele reunite ale parlamentului au votat transformarea țării din principat în Regatul României . Pentru a marca evenimentul, ziua națională sărbătorită pe 10 mai 1881 a fost una din cele mai spectaculoase serbări din istoria României.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *