12-sept-2017 menținerea ELCEN și RADET

Început 2017-09-12
Sfârșit 2017-09-12
Conținut

Mulțumesc, domnule președinte.

Doamnelor și domnilor colegi,

Aș fi votat cu încredere o altă soluție care să rezolve problema.

Menținerea actualei stări de lucruri, menținerea ELCEN și RADET în formatul în care au acumulat datorii care le-au dus pe primele două locuri în topul datornicilor către bugetul de stat nu face să rezolve nimic, ba, dimpotrivă, va adânci această situație de criză și va pune în fiecare iarnă problema încălzirii centrale pentru bucureșteni.

Am așteptat în discursurile de până acum, am așteptat în dezbaterile de la comisii o altă soluție, să facem o comparație, să vedem dacă vine cineva cu o altă propunere, o propunere care nu s-a făcut în vremea administrării capitalei, o problemă care nu s-a rezolvat în vremea unor alte guvernări.

Menținând același parcurs, menținând același raport între o companie deținută de stat, dar cu reprezentant al statului, Ministerul Economiei sau Ministerul Energiei, după caz, și o altă companie de stat, cu deținător sub formă de regie autonomă, Primăria Capitalei, nu facem decât să adâncim aceeași situație. Se vor acumula în continuare datorii, chiar dacă, sunt de acord, cauzele sunt cele arătate înainte. Ajută cu ceva să respingem această ordonanță? Sigur, nu! Pentru că, dacă ar fi ajutat, s-ar fi rezolvat problema de acum.

Dar aș vrea să fac o precizare. Probabil că e vorba de o neînțelegere. Ordonanța nu presupune că personalul ELCEN este dat afară și este înlocuit cu angajații Primăriei Generale a Capitalei. Nicăieri nu se spune că funcționarii din primărie vor deveni ingineri șefi, șefi de secție la ELCEN, directori de termocentrală, aprovizionare, desfacere și așa mai departe… sau la secția de producție. Este vorba de o decizie politică, care trebuie să fie una unitară, între furnizorul de agent termic, producătorul de agent termic și rețeaua de distribuție. Este ceea ce am găsit noi sau ceea ce sperăm în acest moment să poată duce la rezolvarea acestei situații foarte grave, care s-a perpetuat în toate administrațiile de la capitală.

Dacă venea cineva cu o altă soluție, am fi acceptat-o la o dezbatere, am fi analizat-o și am fi încercat să găsim dacă este o soluție mai bună decât cea propusă de Guvern. Nu e vorba de o ambiție a unui primar general. Aș putea să spun, în replică: probabil că a fost o ambiție a altor primari generali să accentueze această situație gravă, să se acumuleze datorii și la ELCEN, și la RADET. Repet, cele două companii sunt locul unu și locul doi în topul datornicilor la bugetul de stat. Și, faptul că în fiecare an ne punem problema subvenției la căldură pentru bucureșteni în capitala europeană a României, este un lucru care nu mai poate fi perpetuat. Poate că nu va fi soluția miracol, dar măcar este un pas pentru a încerca să avem o viziune decizională unitară în privința încălzirii centralizate a capitalei.

Închei spunându-vă următorul lucru: propunerea aceasta este un prim pas. Vom vedea în ce măsură decizia este una corectă, dar nu înseamnă că Primăria Capitalei se transformă în consiliu de administrație la ELCEN, cum nu s-a transformat nici la RADET și, mai mult decât atât, nu înseamnă că vor fi înlocuiți specialiștii. Dar decizia politică împărțită între un Guvern și o Primărie a Capitalei, până acum, a acumulat pierderi foarte mari și o situație nedorită pentru București.

Eu vă rog să fiți de acord că este o încercare de a soluționa această criză și, dacă cineva ar fi venit vreodată cu o altă soluție, am fi fost gata să o discutăm.

Vă mulțumesc.