18-iunie-2019 cimitirul de la Valea Uzului

Început 2019-06-18
Sfârșit 2019-06-18
Conținut

Dragi semnatari ai moțiunii,

Aveați voturile UDMR și fără acest text. Lașitatea, compromisul cu orice preț, dorința aprigă de putere vă fac să faceți o mare ticăloșie. Pentru cei care nu știu, cimitirul de la Valea Uzului a fost creat în 1917 în cimitirul civil al localității de către autoritățile locale maghiare pentru 350 de militari căzuți în Primul Război Mondial. Încă din 1928, cimitirul a devenit internațional, acolo fiind aduse mai multe trupuri de combatanți, cei mai mulți din ei neidentificați până în ziua de azi. Din Primul Război Mondial, din 1928, acest cimitir este internațional. Nu poți să pui lacăte etnice pe un cimitir aflat pe domeniul public.

Și eu mă adresez în primul rând colegilor mei proveniți din PSD, pe care-i cunosc destul de bine, Adrian Țuțuianu, Ion Mocioalcă, oameni pe care-i știu patrioți. Puteți să votați așa ceva? Puteți să vă puneți alături de Petrov în acest exercițiu al ticăloșiei să vindeți mormintele unor soldați, doar pentru a accede la putere? (Aplauze.) V-aș spune mai multe.

(…)

Doamnelor și domnilor colegi,

Indiferent cât de mult și-ar dori unii puterea, indiferent cât de mult și-ar dori URSS-Plus și alții să-și dovedească iar capacitatea zero de guvernare, nu fiți complicii marii trădări legate de Valea Uzului. Acest text cu această mizerie nu poate fi votat.

Și am să mai spun ceva și unui coleg, care a vorbit puțin mai devreme. Acolo românii, care s-au dus cu sobor de preoți, au aprins lumânări – și există dovezi – și au pus flori la toate mormintele, inclusiv la cele care aveau cocardă maghiară. Asta au făcut românii!

Etnia mea a fost aia civilizată. A dumneavoastră a pus lacăte etnice pe un cimitir.

Să vă fie rușine!