19-sept-2017 drepturi recunoscute

Început 2017-09-19
Sfârșit 2017-09-19
Conținut

Doamnelor și domnilor colegi,

Poate că ar fi fost mai bine pentru dezbaterea noastră să fac acest anunț înainte de punctul precedent.

Mâine avem o ședință comună de plen reunit, Camera Deputaților și Senatul, între altele consacrată adoptării unei declarații privind situația creată în Ucraina în urma adoptării de către Radă a unei legi a învățământului.

O situație mult mai gravă o au românii din Valea Timocului. Și e vorba de români. În Valea Timocului. Între 250 00 și 300 000 de români.

Astăzi se află în sală… și ca să transmitem un semnal că această problemă este importantă pentru noi și că nu a uitat Parlamentul României, Senatul în principal, de problema recunoașterii românilor, pentru că ei nu beneficiază de recunoașterea statutului de români în Serbia, de dreptul de a avea biserică, școală și presă în limba română. Și vă rog să-i salutăm împreună pe preotul Bojan Alexandrović, potropop al Daciei Ripensis și vicar al Timocului (Aplauze.); pe Zavisa Jurj, președintele Asociației Ariadnae Filum, (Aplauze.) Firul Ariadnei, care ține întotdeauna legătura cu originea; pe Dușan Prvulovic, directorul Centrului pentru Drepturile Omului și directorul Timoc Press, agenție de presă românească, (Aplauze.) și de medicul Predrag Balasevic, președintele Partidului Neamului Românesc, (Aplauze.)medic școlit la Facultatea de Medicină din România.

Vă mulțumesc și mă bucur că sunteți alături de mine să transmitem acest semnal că suntem prieteni ai poporului sârb. România este un partener al Republicii Serbia, dar nu necondiționat. Și acest „nu necondiționat” are în primul rând, în vedere, recunoașterea românilor din Valea Timocului, cu toate drepturile recunoscute de standardele europene.

Vă mulțumesc.