22-dec-2016 valori constituţionale

Început 2016-12-22
Sfârșit 2016-12-22
Conținut

Mulţumesc, domnule preşedinte.

Doamnelor şi domnilor colegi,

Suntem la început de legislatură şi, în urma jurământului depus de fiecare dintre dumneavoastră ieri, am început cu toţii mandatul de senator.

Jurământul pe care l-am depus, chiar dacă nu are pretenţia unui text sacrosanct, conţine elementele esenţiale pe care aş vrea să le înţelegem cu toţii că sunt obligatorii pentru desfăşurarea mandatului. Spunem acolo: jur credinţă patriei mele România, jur să apăr Constituţia şi legile ţării, să apăr drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a ţării, să-mi îndeplinesc cu onoare şi conştiinţă mandatul încredinţat de popor.

Fac un apel la dumneavoastră, cu deosebit respect, în această legislatură – conştienţi de faptul că există o diferenţă, în defavoarea noastră, între poziţia constituţională a Parlamentului şi poziţia reală în societate a acestei instituţii fundamentale prin care poporul îşi exercită suveranitatea –, la conlucrare, la cooperare colegială, la bună-credinţă şi la participare constructivă.

Toţi suntem conştienţi că nu există un mandat de senator mai important decât al unui coleg. Votul este egal şi respectul este prima condiţie.

Din partea Grupului parlamentar al PSD vă asigur de toată disponibilitatea în interesul îndeplinirii cu onoare şi conştiinţă a mandatului încredinţat de popor.

Este foarte important să înţelegem că fiecare dintre noi contribuie la imaginea de ansamblu a Parlamentului. Nu putem să ne extragem din ceea ce societatea percepe ca fiind activitatea parlamentară, clasa politică şi munca noastră de zi cu zi.

Oricât de mare ar fi preocuparea pentru imagine personală, pentru carieră, eu sunt convins că fiecare dintre noi este o valoare individuală deosebită, fiecare dintre dumneavoastră aţi primit votul cetăţenilor având şi pregătirea necesară, şi experienţa, şi valoarea morală care să vă justifice mandatul încredinţat. De aceea, eu cred că putem conlucra în aşa fel încât Senatul să-şi recapete prestigiul pe care l-a avut istoria României, tradiţia noastră politică şi democratică. Ţin foarte mult la faptul că suntem o ţară cu istorie, cu tradiţie în materie politică şi democratică.

Se împlinesc 27 de ani de la ziua de 22 decembrie 1989, când prin sacrificiul foarte multor tineri ne-am recăpătat, printr-o revoluţie – că numai printr-o revoluţie ne putem recăpăta libertatea şi demnitatea –, ne-am recăpătat valorile democratice. Înfiinţarea Senatului încă din anul 1990, reintroducând principiul bicameralismului constituţional în România, este una din cele mai importante dovezi ale funcţionării noastre democratice şi avem cu toţii obligaţia să ţinem la acest prestigiu, să contribuim prin valoare şi aport personal la ceea ce ar trebui să fie Senatul României.

Cu speranţa că am fost înţeles, cu speranţa că toţi vom colabora colegial, în spiritul valorilor constituţionale şi al obligaţiilor faţă de electorat, vă mulţumesc pentru atenţie şi vă doresc succes.