5 februarie 2020 moțiune de cenzură

Aș vrea, până începe să curgă cronometrul, să fac, să aduc un omagiu. Astăzi am aflat o veste tristă pentru mine, cred că peste toți. La vârsta de 105 ani, a încetat din viață, a trecut la cele veșnice Aurică Antonie, din Horezu, Vâlcea, fost veteran de război, fost deținut politic, un om care a trecut istoria cu demnitate și care și-a iubit țara până în ultima clipă. Dumnezeu să-l odihnească și să-l aibă în paza Lui!

Revenind însă la chestiunea de astăzi, aș fi vrut să iau în serios o analiză a acestui, în scurtă vreme, fost guvern. Am crezut, când am văzut Guvernul Boc, guvernul-drujbă, guvernul tăierilor, că mai rău de atât nu se poate. A venit după aia, mă rog, o scurtă vreme, Guvernul M.R.U., pe care nimeni nu-l mai ține minte, nici măcar ei nu mai știu că l-au votat. Guvernul Cioloș, guvernul zero – o colecție de nulități, între care unii se regăsesc și în actuala formulă. Am zis că mai rău de atât nu se poate. A ținut domnul Orban să ne arate să se poate.

Acest guvern are un merit important: ne-a arătat că se poate să ai un guvern de oameni care sunt interșanjabili, interschimbabili. Sunt la fel de incompetenți oriunde îi pui. Faceți un exercițiu de imaginație și puneți-l pe cel de la Interne la Ministerul Muncii, pe cea de la Ministerul Muncii la Învățământ, pe cea de la Învățământ la Agricultură, pe cel de la Agricultură la Cultură sau la Administrație Publică și veți vedea că nu au nicio meserie, nu se pricep la nimic și, repet, sunt la fel de incompetenți oriunde i-ai pune. (Aplauze.)

Aș fi vrut să le acord această cauțiune, că sunt doar incompetenți, că n-au nicio meserie și că, în general, nu știu ce caută pe acolo. De aia se uită să vadă dacă a rămas lumina aprinsă peste program, dacă s-a șters praful, dacă liftiera e la serviciu și așa mai departe. Nu pot să-i creditez însă cu așa ceva după ce am văzut salba de ordonanțe date azi-noapte. Și nici măcar nu am să spun „ați dat ordonanțe de urgență noaptea ca hoții”, pentru că nu mai e loc de comparație. Nu sunteți „ca hoții”. Ați dat ordonanțe de urgență, noaptea, hoților! (Aplauze.)

Aș fi crezut o secundă că sunt lucruri importante, că vor să salveze, că vor să repare, dar a ieșit ministrul de interne și ne-a spus că a rezolvat problema urgentă a trotinetelor electrice. Vă dați seama la ce nivel s-a ajuns, dacă asta era marea problemă a Guvernului de noapte Orban! A spus prim-ministrul că lucrează 16 ore pe zi. Probabil le-a repartizat echilibrat între cei 16 membri ai Guvernului. Cum să-l iei în serios pe unul care spune că lucrează 14 – 16 ore pe zi, când atunci când întreaga lui familie depindea de salariul lui privat, cu 3 100 de lei pe lună, lucra part-time, să nu se epuizeze, să nu cumva să se extenueze? Atunci când, repet, viața întregii familii depindea de munca și salariul său de la privat. Eu de aia am spus că bugetarii de dreapta nu fac doi bani în viața privată. Ai scos relația cu statul din acești bugetari de dreapta, sunt muritori de foame.

Lucrurile însă devin foarte serioase atunci când vorbim de ordonanțele date azi-noapte. Cea de la sănătate este poate cea mai gravă, pentru că acolo vorbim de 1,2 % din PIB. Știți că alocăm 2% din PIB pentru apărare, dar în Parlament aprobăm achiziție de corvete, achiziție de avioane multirol, alte achiziții importante, se fac prin licitație, se fac prin informarea Parlamentului. 1,2% din PIB – se vor face achiziții fără licitații, pentru că privații nu au nicio obligație să facă achiziții prin licitație. Și, mai mult decât atât, ca să vedeți minciuna, că poate au crezut că nu ne prindem, privații nu au nicio obligație așa cum au cei de la stat să facă stoc pentru tratamente la începutul anului. Cei de la stat fac achiziții la începutul anului, pentru tot anul, prin licitație publică, cu toate etapele de parcurs. Privații își epuizează stocul, primesc banii și primesc și bonificația.

Am crezut și eu că domnul Costache nu este astăzi în banca Guvernului pentru că este la Sibiu, unde salvează vieți în weekend, că așa ni s-a spus, că weekend e miercurea. E o confuzie, să știți, e un pic tulbure situația. Din fericire, nu mai conduce mașina și nu mai lovește copii pe trecerea de pietoni. Dar domnul Costache este în Franța, și nu e la Academia Franceză, să mă ierte Dumnezeu. Dacă nu știți, puneți mâna și citiți, știu că e greu. Este la o societate care are legătură cu medicina, dar e foarte important că va aranja niște chestiuni legate de transplantul pacienților români în Franța. Și o să mai vorbim despre asta și o să aveți toate informațiile.

Din păcate, cei care au adus la putere acest guvern vor să-i fie complici. Guvernul Orban nu va pleca acasă așa cum spun unii folosind o sintagmă mai degrabă colocvială. Va trebui să plece la Parchet, va trebui să facă autodenunț, pentru că sunt lucruri grave, care sfidează penalul. Asta este ceea ce mi se pare mie cel mai grav și de aia s-au grăbit să dea azi-noapte ordonanțe fără avize, fără studiu de impact, fără ordine de zi publicată în prealabil. Erau urgente trotinetele, trebuia să le bage pe lista suplimentară. Nu, alea erau pentru mascat adevăratele tunuri. S-au speriat și, pentru că s-a aflat de chestiunea cu băncile, au scos-o de pe listă, dar să știți că n-au rămas datori. În aceste condiții, domnule Dan Barna, sunteți complicii acestor guvernanți. Să nu care cumva să credeți că dacă vă manifestați zgomotos nu cauționați toate aceste lucruri, că nu veți da socoteală pentru toate aceste lucruri. Să nu cumva să creadă ceilalți, de la PMP, că nu vor da socoteală fiind complicii unui guvern care n-a avut nimic de-a face cu românii. Și-au înșelat toate obligațiile. Atunci când erau în opoziție, în mod iresponsabil, făceau propuneri populiste. Când au ajuns să dea socoteală, au spus că nu se poate.

E foarte ușor să comanzi dublarea alocațiilor când ești pe băncile opoziției și este mizerabil să le amâni atunci când trebuie să te ocupi de așa ceva. Ce s-a făcut cu 4 miliarde de euro, împrumutate la dobânzi foarte mari și împovărătoare pentru români? S-au majorat cumva alocațiile? S-au majorat pensiile? Apropo, aș vrea să le spună cineva celor de la Guvern, atunci când sunt întrebați dacă cresc pensiile cu 40%, să știe că e vorba de punctul de pensie. Incompetența și impostura actualei echipe guvernamentale nu sunt doar rușinoase pentru ei, sunt profund toxice și profund dăunătoare pentru români.

Astăzi vom demite acest guvern rușinos, îl vom trimite alături de predecesorii lor Boc și M.R.U., dar, spre deosebire de aceia, care au picat doar la vot, astăzi vor pleca acasă în huiduieli. Și este foarte grav că s-a ajuns aici.

Și aș vrea să fac o precizare. A spus domnul Tăriceanu puțin mai devreme că funcționarii nu vor mai lucra dacă Guvernul este demis. Este cea mai bună dovadă că nici dumneavoastră n-ați înțeles un lucru important: că este mai important să oprim dezastrul acestei ticăloșii de guvernare, decât să ne punem problema că dacă au fost până acum în funcție și-ar fi făcut treaba, iar dacă sunt demiși nu-și mai fac treaba. Ăsta este adevărul trist. Avem o echipă de incompetenți, avem o echipă de impostori, avem o echipă de oameni care n-au nimic de-a face cu interesele românilor. Trebuie demiși de îndată!

Mulțumesc.