Inițiativa „Ziua Națională a Radioului”

Am rămas surprinși. Nu credem că e nevoie să aduc justificări suplimentare pentru a marca, printr-o lege care celebrează ziua Radioului național, un moment important al unei instituții fundamentale pentru România. Poate unii nu-și amintesc cam cât de mult a contat transmisiunea Radioului de la București la momentul 23 august 1944, cât de mult a contat ca emisia de la București să se audă peste munți, în Transilvania, și comunicarea cea mai rapidă să fie făcută pe calea undelor. Poate unii nu-și amintesc că și în decembrie 1989 a fost deosebit de important ca mesajele pentru populație să se transmită și pe calea undelor, prin intermediul Radioului național.

De ce e important să marcăm acest moment printr-o lege? Pentru ca autoritățile publice să fie încurajate să marcheze acest moment, să transmită generațiilor viitoare un lucru important: că România are de foarte multă vreme un Radio național, că transmite mesajele în limba română de la București. Și nu cred că lucrul acesta trebuia justificat prin cuvinte foarte multe. Mi-a fost greu să înțeleg de ce cineva ar considera acest lucru nefiresc și, mai ales, de nesusținut.

Eu cred că această propunere legislativă este justificată și vă îndemn pe toți să votați și să nu vă abțineți să fiți alături de o instituție publică a statului român care a traversat deceniile, care a traversat regimurile și care și-a dovedit importanța în panteonul cultural românesc.

Mulțumesc.