Doamnelor și domnilor colegi,

Și eu am să vorbesc fără mască. Bănuiesc că nimeni nu are de gând să pună gura sau fața, sau mâna pe aceste microfoane, iar distanța îmi permite să vorbesc fără a pune pe cineva în pericol.

Pentru cei care nu știu ce înseamnă moțiunea simplă aș vrea să fac o precizare ca să nu mai căutați definiția democrației pe Wikipedia, să nu mai rostiți acea inepție cum că PSD-ul guvernează de 30 de ani sau să vă faceți de râs cu orice alte intervenții pe aceeași temă. Moțiunea simplă reprezintă punctul de vedere al Senatului într-o problemă de politică internă sau externă sau care a făcut obiectul unei interpelări.

Poate nu s-a înțeles foarte exact. Moțiunea simplă pe care o dezbatem azi nu este neapărat despre domnul Vela, Ion Marcel Vela, este despre un guvern incompetent și iresponsabil. Și dacă cumva vreți statistici, am o statistică foarte tristă. Și-mi pare rău că domnul Vela, în loc să răspundă argumentat, nu pentru senatori, nu politic, ci pentru opinia publică, a simțit neapărat nevoia să fie ironic, făcându-se de râs, pentru că, dacă ar fi vorbit liber, l-aș fi crezut că discursul Domniei Sale a fost scris personal și că doar s-a inspirat. Nu. A fost scris tot de consilieri. Și ca dovadă, nici măcar nu era la zi, la acest moment, cu numărul de decese asimilate COVID-19 în România. A spus o altă cifră față de 1 210, cât este înregistrat oficial.

Dar am să vă dau o statistică și poate vă mai gândiți, poate mai reflectați. În România, la milionul de locuitori, potrivit cifrelor oficiale, avem 63 de decese; țările din jur: Bulgaria – 19 decese la milionul de locuitori, repet, România – 63, Grecia – 16, Ungaria – 52, Cehia – 30, Serbia – 27, Ucraina – 15 și Polonia – 27. Am dat țări apropiate. Raportarea la milionul de locuitori este totuși alta față de autolauda Guvernului Iohannis-Orban.

Aș mai vrea să-i spun domnului Vela să nu se lanseze foarte vehement în chestiuni legate de fake news și să-i întrebe pe ziariștii de la România TV ce a fost cu citațiile primite și, ulterior, anulate, pentru eventuala răspândire de știri false în legătură cu pandemia. Exact despre asta vorbeam. Și puteți să-i întrebați că-i cunoașteți personal pe unii dintre ei. Și o să vă spună ei cum e cu fake news-urile legate de eventuala punere sub acuzare a unor jurnaliști.

Nu mai vorbesc de site-uri incomode, care nu răspândeau știri false și care nu spuneau că virusul nu există sau că morții de COVID nu există.

Acum însă, chestiunea cea mai importantă: din păcate, guvernanții trăiesc în aceeași bulă mincinoasă, după care: dacă 98% din populație nu a fost amendată, înseamnă că 98% din populație a aplaudat măsurile guvernamentale. O aberație ca asta măcar nu trebuia repetată și în plenul Senatului. Am auzit-o în declarații publice făcute și de domnul Iohannis, și de domnul Orban, și de alți oficiali PNL-iști, dar poate în Senat nu ați fi rostit o asemenea inepție, pentru că în mod cert românii sunt niște oameni care respectă legea ca regulă generală. Poate pentru unii e o surpriză că românii nu sunt infractori, că românii nu sunt corupți, că românii respectă legea și o aplică. Dar au aplicat-o din decență, din înțelepciune și bun-simț, nu pentru că erau amenzile foarte mari și nu pentru că măsurile luate erau foarte bune.

S-a văzut foarte clar că nu au fost lăsați să vorbească specialiștii și nu s-a discutat de măsuri concrete, clare, articulate, eficiente, coerente pentru populație, ca să fie ușor de înțeles și aplicat. A fost un concurs penibil de imagine: când vorbea Iohannis, când vorbea Raed Arafat, când vorbea Orban, când vorbea Rafila, când vorbea Vela, când vorbea Streinu-Cercel și așa mai departe. Din această ruletă a declarațiilor publice nu s-a înțeles mai nimic. Nici acum, acum, când vorbim, nu există o normă clară cu privire la definiția măștii de protecție a cărei purtare este obligatorie. La o săptămână după instituirea stării de alertă, a apărut ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne care vorbește de măști de protecție, care vorbește de distanță între persoane, fără detaliile concrete.

Doamnelor și domnilor,

Avem norme inclusiv pentru dimensiunile plăcuțelor de înmatriculare la mașină – că tot le-a plăcut unora o anumită plăcuță –, dar nu avem nici acum datele certe: ce fel de măști de protecție, care sunt cele care sunt considerate ca eficiente și care se asigură… de respectarea legii, care este distanța? Ați folosit o expresie tradusă prost din engleză, cu distanța socială. Nu e vorba de nicio distanță socială, am ajuns la o înstrăinare socială. Era vorba de o distanță sanitară, o distanță fizică de protecție. Ați repetat-o ca și cum păreați foarte inteligenți și foarte articulați, dar ineficienți în practică, pentru că oamenii au greșit pentru că nu au înțeles, din măsurile pe care le-ați anunțat și pe care le schimbați la două-trei zile, care este cu adevărat regula și ce anume este îndreptat pentru protecția vieții și a sănătății, și ce anume este născut haotic și aberant din diverse păreri funcționărești.

Întâi ați interzis trecerea frontierei pentru o serie întreagă de persoane, după care v-ați dat seama că cei care sunt în interesul serviciului trebuie lăsați să treacă frontiera. Dar atunci când ați instituit excepțiile, nu ați făcut-o din motive medicale, nu ați făcut-o cu măsuri de protecție sanitară, ca și cum virusul alege, ca și cum virusul spune: „Domnule, dacă ai pașaport diplomatic – doamna ministru Violeta Alexandru! –, când te întorci în România, nu stai în carantină 15 zile, așa cum stau restul românilor.” Nu. Apari la televizor, vorbești, te duci, te întâlnești cu alți cetățeni, pentru că așa e normal să facem excepții, care nu sunt, repet, sanitare. Și atunci e greu ca oamenii să înțeleagă despre ce este vorba.

Același lucru a fost și cu chestiunea cu sparanghelul, care a fost rușinoasă pentru români. Faptul că în țară li s-a spus că nu au voie să meargă la muncă, dar, dacă vor să meargă la muncă în străinătate, li se permite să încalce orice fel de regulă de protecție sanitară, a fost umilitor pentru noi. Și îmi pare rău că lucrul ăsta nu l-ați înțeles.

Și vreau să vă mai spun ceva, domnule ministru. Am auzit un înalt oficial că la violență se răspunde cu violență. N-ați sancționat această mizerie spusă de un înalt funcționar din Ministerul de Interne. Nu. La violență se răspunde cu lege și cu proceduri din partea autorităților publice, că nu-i un concurs de smardoială, iertați-mi acest termen în plenul Senatului. (Aplauze.)

Am cerut dreptul la aer liber. Am dat exemplul, și l-ați văzut puțin mai devreme, al Greciei. Ați vorbit de Spania. Da, peste 28 000 de morți în Spania, și Spania deschide terasele! Pentru că atunci când impui niște reguli clare, coerente, articulate, legate de distanță, de numărul de persoane pe suprafața disponibilă, de purtarea unor instrumentare de igienizare, atunci poți să redeschizi terasele, poți să dai voie oamenilor în aer liber. Ce-i așa de greu de înțeles?! Un spectacol de tip drive in nu punea în pericol pe nimeni, un concert, în aceleași condiții. Plajele puteau fi organizate în așa fel încât măsurile de distanță între persoane să fie asigurate pentru protecția lor și nimeni nu ar fi fost absurd să-și pună viața sau sănătatea în pericol, doar ca să vă dovedească că nu aveți dreptate. Și repet: o fac țări unde într-adevăr statisticile sunt mult mai grave față de România. Și nu ați înțeles acest lucru, de ce? Pentru simplul motiv că vă e rușine să recunoașteți că ați greșit.

V-ați bătut joc de oamenii de peste 65 de ani. Și astăzi, la posturile de televiziune rulează același clip inept, cu spălatul pe mâini și cu persoanele care, dacă au peste 65 de ani, trebuie să rămână în locuințe. Nici acum nu ați știut să explicați cum anume s-a ajuns la o asemenea vârstă și de ce diferența este că, dacă ai împlinit 65 de ani în timpul stării de urgență, dintr-o dată treci într-o altă categorie. La 64 de ani 11 luni și 29 de zile erai liber să circuli în anumite condiții, la împlinirea vârstei de 65 de ani primești cadou interdicție. Lucrurile astea trebuiau explicate pentru că era vorba de români.

Ați spus puțin mai devreme dumneavoastră, în intervenție, că virusul nu alege politic. Păi, erați primii care erați chemați să înțelegeți lucrul acesta, că virusul nu alege nici politic, că, atunci când numești în funcții publice, nu-ți bați joc de oameni.

Și, apropo de intervenția colegului de la PMP, poate ne explică Domnia Sa, de la PMP: cum a ajuns un manager de pompe funebre director de spital? Culmea cinismului. Că era de la PMP și sunt aliați și la guvernare. Dar uitați să spuneți lucrul ăsta.

Ați făcut până și din chestiunea școlii o batjocură. Ați pus un ministru care s-a exprimat agramat și în scris, și verbal. Ieri, la moțiune, în Camera Deputaților a spus: „am fost singura persoană care am organizat” – nu o să găsească greșeala: „am fost singura persoană care a organizat” –, și e profesoară de limba română! E adevărat, cu studii la… (Neinteligibil.)… că așa a promovat în minister. Ăsta este ministrul învățământului, care s-a dus, încălcând legea, peste elevi și peste o profesoară doar ca să-i umilească. Și acum este o situație foarte gravă, pentru că bâlbele după trei luni… (Discuții.)… după trei luni de la întreruperea cursurilor școlare, încă nu se știe cum se desfășoară examenele.

Pentru că oricum nu pricepeți, am să închei.

Aș vrea să-l rog pe domnul ministru Vela, pentru că Domnia Sa reprezintă Guvernul – actul Senatului moțiune simplă este legat de Guvern și de o problemă de politică internă –, să nu aștepte ședința de la Vila Lac 3, să-și asume, cu demnitate, toate erorile, toate greșelile și abuzurile săvârșite în această perioadă, să-și prezinte, bărbătește, demisia.

Domnul Ion Marcel Vela ar putea să facă acest gest, pentru că, omenește, pot să afirm că este un coleg bun și un om de toată isprava, dar, ca ministru de interne într-un guvern iresponsabil și incompetent, este complicele acestor acte. Poate înțelegeți că, atunci când e vorba de viața și de sănătatea românilor, nu e un vot politic bazat pe majoritate. Toți colegii prezenți aici au venit ca urmare a votului dat de cetățeni.

Și o să vă aduceți aminte de acest lucru, și cu asta închei, că până în 4 martie – 4 martie! –, Iohannis, Orban și toți ceilalți PNL-iști vorbeau doar de alegeri anticipate. Nu vorbea unul de epidemia de coronavirus, nu vorbea unul de măsurile de prevenție și combatere a virusului, nu vorbea unul de necesarul de echipamente medicale pentru protecția celor aflați în prima linie în bătălia cu virusul. Și ar fi trebuit să lăsați capul în jos de rușine, să vă cereți scuze pentru cei de care v-ați bătut joc și care și-au riscat viața și sănătatea pentru apărarea românilor.

Mulțumesc.